2020. október 22. Csütörtök  ·  Eddigi látogatók: 1,935,947  ·  Online: 58
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A nagy katonaara kutatása és védelme Délkelet-Nicaraguában és Észak- Costa Ricában (1.)
Nyomtatható változat!

.

A nagy katonaara (Ara ambiguus) a trópusi erdők impozáns lakója, jelenleg az életben maradásáért küzd. A faj populációja nagyon gyorsan fogyatkozik, feltehetően életterük nagy kiterjedésű elpusztítása, valamint a kisállat-kereskedelem céljára történő befogásuk miatt. Manapság a hat országból, ahol előfordulnak, négyben csak kis számban élnek, a teljes populáció becsült létszáma 1000 és 2500 madár között van. A nagy katonaara az IUCN (The World Conservation Union, azaz a Természetvédelmi Világszövetség, amely a természeti értékek megőrzésére létrehozott nemzetközi szervezet) Vörös Listáján 2010-től a kihalástól veszélyeztetett besorolást kapta (BirdLife International 2010). A faj elterjedése Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama és Északnyugat-Kolumbia térségein keresztül Nyugat-Equador területéig terjed, ahol a guayaquilensis alfaj fordul elő. A nagy katonaara főként a síkságok és dombságok nedves és nyirkos erdeiben továbbá Délnyugat-Equador lombos erdőségeiben él. Többnyire 600 méteres magasság alatt található meg, de 1000 méteres magasságban, sőt a panamai Darién-ben esetenként még akár 1500 méteres magasságban is előfordul.
...........

.............

 

A cikk első része, teljes terjedelmében színes fotókkal illusztrálva a Díszmadár Magazin 2011. évi 2. számában olvasható (folyatatása a magazin 3. számában)

 

Írta: Dr. David Waugh, a Loro Park Alapítvány igazgatója
A képek publikálását a Tropical Science Center engedélyezte.
Fordította: Bordás Krisztina

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu