2020. február 29. Szombat  ·  Eddigi látogatók: 1,727,265  ·  Online: 70
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Címlapon: A sörtésfejű papagáj
Nyomtatható változat!

.

Leírása: hossza 46 cm, alapszíne fényesfekete, torka és fejének elülső része csupaszszürkésfekete, néhány szőrszerű tollal, a szeme és füle között néhány vörös toll látható, tarkótáji tollai keskenyek, megnyúltak, kefesörtére emlékeztetnek. Begyén és hasának középső részén a tollaknak széles, halványszürke szegélyük van, hasának oldalsó alsó része és alsó farkfedői skarlátvörösek. A szárnya átlagosan 30 cm hosszú, középső, nagy, és alsó szárnyfedői, és néhány karevező skarlátvörös, a farka 16-19 cm hosszú. Írisze sötét vörösesbarna, csőre 4 cm hosszú, fekete, a lába szürke.
A tojó valamivel kisebb, s szeme mögött a vörös tollak hiányoznak.
A fiatalokon a vörös szín halványabb.
Élőhelye: Új- Guinea hegyvidéke.
Alfaja: nincs
Életmódja: Jobbára 800-3000 m magasan, hegyvidéki erdőségekben él, de néha síkvidéki esőerdőkben is előfordul. Párban vagy kis (legfeljebb 20 fős) csoportokban látható. Ha éppen nem eszik, leszívesebben a magas fák lombkoronájának csúcsán áldogál az esőben, vagy napozik. Gyors, kis amplitúdójú szárnycsapásokkal, nagy sebességgel repül, közben tekintélyes lármát csapva, időnként siklórepüléssel felváltva. Tápláléka különféle édes gyümölcsökből, bogyókból, virágokból valamint nektárból áll. Hangja rikoltozó, a tavaszi hónapokban kotlik.
Tartása: helyváltoztatásokra igen érzékeny. Tágas voliert igényel, beszoktatás után fagymentes helyen átteleltethető. A langyos, vizes permetet szívesen veszi, néhány szó erejéig megtanul „beszélni“. Táplálása a lórifajoknál leírtak szerint ajánlott, de magot nem, zöldséget pedig keveset fogyaszt.
Tenyésztése: megoldható, első ízben Dél-afrikai Steve de Jager járt sikerrel, 1973-ban. Odú gyanánt a tenyésztők fa törzsében kivájt, körülbelül 60 cm mély üreget használtak, s hím a tojót az odúban etette. Fészekalja 2 tojás, kotlási idő 30 nap, kirepülési idő 80 nap, a fiókákat egy hónapon át a tojó, majd a hím eteti, kirepülés után is, még körülbelül 6 héten át.

Részlet, Dr. Romhányi Attila Papagájkedvelők kézikönyve c. kötetből

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu