2019. október 15. Kedd  ·  Eddigi látogatók: 1,578,077  ·  Online: 80
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Rózsástorkú papagáj (Polytelis alexandrae)
Nyomtatható változat!

Angol neve: Princess Parrot, Queen Alexandra's Parakeet
Német neve: Prinzessin-von-Wales-Sittich

Leírása: A fejtető és a homlok halványkék. Pofatájéka és torka rózsaszínű. Hátának elülső része és válla olajzöld, hátának farok felé eső része és a farcsík kék színű. A mell és a has kékes-szürke színű. Szárnyfedői olajzöldek, kézevezői violakékek, a többi evezőtoll fekete - zöld külső zászlóval -, a tollak csúcsa kékes. A farok felső felülete olajzöld, a belső zászló barnás, az alsó felület sötétbarna, a két középső toll kivételével a belső zászlók egy része korallvörös színű. Írisze világos narancsszínű, körülötte vösöses gyűrű látható, csőre élénk narancsvörös, a lábai szürkék. A tojó színei halványabbak, a szárnytollak zöldebbek, a vörös szemgyűrű keskenyebb vagy teljesen hiányzik, a faroktollak rövidebbek. Felső csőrkávája barnás árnyalatú, a csőre egészében véve kisebb. A fiatal madarak színei lényegesen tompábbak, a tojóra hasonlítanak, 14-18 hónapos korukra színesednek ki teljesen.

Hossza: 35-45 cm, szárnyhossza 18 cm. A nagy méretkülönbség onnan adódik, hogy köztük sok a hosszú farkú egyed.

Élőhelye: Közép-Ausztrália belső félsivatagos területei, valamint Nyugat-Ausztrália száraz sztyeppjeire korlátozódott.

Alfaja: nincs, viszont van egy kék színváltozata és egy újabban látható lutinó mutációja.

Természetes környezete: száraz sík területeken él, mely gyakran messze esik a fészkelő helyéül szolgáló eukaliptuszfáktól. Általában a vízpart szomszédságában tartózkodik.

Életmódja: általában párban vagy kis csoportokban él, de alkalmanként nagyobb rajokban vándorol. A földre csak táplálékért száll le, nem félénk természetű. Amikor élelmet keres óvatos, csendes, de egyébként zajos madár. Sokat tartózkodik a fák tetején ahol kitűnően álcázza magát az ágak között. Sebesen és egyenesen repül, képes nagy távolságokat megtenni tekintélyes magasságban. Hangja éles, nem túl dallamos, ritkán hívogató.

Etetése: általános mageleségként adhatunk kölest, fénymagot, napraforgómagot, hántolt vagy hántolatlan zabot, kevés len- és kendermagot valamint búzát. Továbbá kaphatnak különböző gyomféléket (tyúkhúr, pásztortáska, galambbegy), salátát, sárgarépát, félérett kukoricát. Gyümölcsök közül szívesen fogyasztják a körtét, almát, somot, érett cseresznyét. Ezenkívül elcsipegetik a madárberkenye, a galagonya, a magyal, a fanyarka, a boróka és a varjútövis bogyóit. Rágcsálnivalónak biztosítsunk fiatal fűzfa, hársfa ágakat, rügyeket.

Költési szokásai: Ausztráliában a költési időszak szeptembertől decemberig tart. Udvarláskor a hím egy kiegyenesedett, oszlopszerű testhelyzetet vesz fel felborzolt fejtollazattal párosítva, majd sűrűn bólogat a fejével, kitárja szárnyait és farktollait így szaladgál a tojó előtt. Magas folyó menti eukaliptusz fák odvaiban fészkelnek, a fészket korhadt fadarabkákkal, fakéreggel bélelik ki. Alkalmanként több mint tíz pár is fészkelhet egy öreg eukaliptusz fán, a tojó egyedül költ, a tojások 27,4x22,2 mm-esek. A rózsástorkú papagájok gyakran már igen fiatalon bemutatják udvarlási szokásaikat (éneklés, nyaknyújtogatás, ringatózás, bókolás, összeszűkült pupillák stb.).

Elhelyezése: egy pár részére legalább 5x1x1,5 m-es röpde szükséges, viszont ha elég tágas teret tudunk számukra biztosítani akkor megmutatkoznak szép színei repülés közben.

Viselkedése: többnyire reggel és este aktív, napközben csendes papagáj, nem félénk. Hidegtűrő, edzett, szívós madár, de ha a hideg tartósnak bizonyul akkor szereljünk fel védőpanelokat. Sokat tartózkodik a talajon ezért hajlamos a férgesedésre. Együtt tartható nimfával, Bourk papagájjal, pintyekkel, törpe fürjekkel közös röpdében költési időn kívül. Érzékeny a szemfertőzésre.

Tenyésztése: általában eredményes, a költési idő kezdete rendszerint márciusra esik, ilyenkor a hím aktívan udvarol. A nőstény könnyen költésre bírható, a felkínált partnert rendszerint elfogadja. Elfogadja a mesterséges költőodút is amelynek mérete 40x40x100 cm, 10 cm átmérő bebújó nyílással, mely a röpde egy védettebb részébe legyen felhelyezve.

A fészekalja 3-7 tojás, a költési idő 20 nap, a fészkelési idő 35 nap, a fiókák 50 napos korukban választhatók el szüleiktől. Alkalmanként évente kétszer is költhet, a költőpár feltűnően sok zöldeleséget igényel, ezt vegyük figyelembe. A tojó gyakran már az első évben is ivarérett, a hím csak a második évtől, a költés nagy része ebben a korban sikertelen. A párokat tartsuk szomszédos röpdékben, ezáltal ösztönözhetik egymást a párzásra.

Drótos Tibor (Miskolc)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu