2019. november 17. Vasárnap  ·  Eddigi látogatók: 1,611,312  ·  Online: 66
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A kanárimadár táplálása
Nyomtatható változat!

.

Az etetés a madár egészségére, termékenységére, valamint a tollazat minőségére és színére van meghatározó befolyással. A tenyésztő az adott eledellel ezeket a tényezőket kb. 60%-ban befolyásolhatja.
A mai felismerések a kanári etetésével kapcsolatban, több mint 400 éves tapasztalatokon alapszanak. A kiállításokon demonstrált tenyészsikerek, az új színek és fajták tenyésztése bizonyítja, hogy az általában adott eledelek a kanárimadár szükségleteinek megfelelnek. Ez azonban nem tiltja, hogy egy tenyésztő új táplálkozástudományi észrevételeket hasznosít, illetve saját utakat keres.
A madarak egy év folyamán változó terheléseknek vannak kitéve és így időről időre változik a szükséges energia- és táplálékigényük. A költési időszak a szervezetet a legmagasabb igények elé állítja, de a vedlés és a kiállítási időszak is nagyon megterheli a madarakat. Egészséges, változatos táplálék ezért nagyon fontos számukra.
Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, betegségek léphetnek fel, mint pl. soványság, elzsírosodás, köszvény, májzsírosodás és májdegeneráció, gyenge tenyészkészség, meddőség, gyenge ellenálló képesség.
A kanári táplálékpalettája nagyon széles. Hazájában, az egész évi enyhe klíma mellett, szinte állandóan félérett, vagy frissen érett magokkal táplálkozhat. Hogy eközben nagyszámú növényfajták magját is megeszi, az nem kétséges. A legkülönbözőbb növényrészek – a levéltől a termésig – és rovarok egészítik ki a táplálékát.
Az eledelajánlat eme sokaságát egy tenyésztőnek meg kell kísérelnie pótolni.
A főeledel: A kanáriknak, mint főeledelt, száraz – por- és szennyeződésmentes – magokat (magkeveréket) adunk. A főeledel mindig rendelkezésre kell, hogy álljon.
A kanáritenyésztésnél használt száraz magok

Olajos magok:

Repce. Ennek a magnak a zsírtartalma 35-42%. Foszfor-, kálium- és kálciumtartalma miatt nagyon fontos eleség. A relatív magas fehérjetartalom (kb. 18-25%) miatt a kanárieledel fő alkotórésze lehet.
Négermag. Zsírtartalma kb. 40%. Minden adott mag közül a legszívesebben fogyasztott, de az egyik legdrágább eledel.
Kender. A kender zsírtartalma kb. 30%, fehérjetartalma kb. 22%. A kender emeli a tollazat fényét és jól illik, mint télieledel-alkotórész, a kanári átteleltetéséhez hideg tél esetén.
Len. A len értékes mageleség, főleg a vedlés alatt, mivel a kovasav és a foszforsav részaránya a tollazatképzés szempontjából. Relatív nagy részaránya van vitamin B1, B2 és nikotinsavban. A len jótékonyan hat a gyomorra és bélcsatornára. A zsír- és fehérjetartalom hasonló a kenderéhez.
Napraforgó. Magas az ásványianyag-tartalma. Zsírtartalom kb. 56%, fehérjetartalom kb. 20%. A napraforgómagok előmozdítják a tojásrakást, illetve vedlésnél alkalmazható, mivel a tollazat fényét emelik.
Mák. A mák zsírtartalma 42%, fehérjetartalma 20%. Gazdag foszforsavban, ami a tollképzésnél fontos. A máknak diabetikus hatása lehet hasmenésnél, vagy bélgyulladásnál.

Liszttartalmú magok:

Fénymag. A magas szénhidráttartalma miatt (kb. 50%) nagyon fontos a költés sikeressége szempontjából.
Köles. Zsírtartalma kb. 4%, szénhidráttartalma kb. 50%. Több változata ismert, a torzsa virágzatú fajtát a madarak szívesebben fogyasztják.
Zab. A zab értékes energia- és fehérjehordozó (kb. 12%). Könnyen emészthető.
Fűmag. Fehérjetartalom kb. 6%, alacsony zsírtartalom kb. 20% és magas szénhidráttartalom.
Kanárieledel-keverék majdnem annyiféle van, mint amennyi tenyésztő. A kereskedelem is igen nagyszámú, változatos magkeverékeket kínál. Legtöbben a saját keverékükre esküsznek és azt gondolják, hogy ezzel sikerük lesz. A madarak igen gyorsan megszokják azt az eleséget, amit felkínálunk nekik. Ugyanakkor minden változtatás, ami az összetételt illeti, átállást jelent számukra és ez bizonyos helyzetekben egészségügyi problémákhoz vezethet.

Csíráztatott takarmány

A pintyfélék a szabadban tavasztól őszig nagyrészben félérett, vagy friss vadfűvek magvait fogyasztják. Sok tenyésztő ezt az értékes eleséget csak ritkán tudja beszerezni. Egyrészt hiányzik az ehhez szükséges szabadidő, a beszerzés a hétvégére korlátozódik, másrészt a vadmagvak, gyommagvak gyűjtése – a kémiai gyom- és rovarirtó szerek miatt – gyakran nem veszélytelen.
A madaraknak azonban nemcsak a szárazat kell fogyasztani. Egész évben lehet csíráztatott takarmányt adni.
Sok kanáritenyésztő azonban nem ad csíráztatott eledelt, mert rossz tapasztalataik voltak, vagy esetleg más tenyésztők informálták rosszul. Ezek a rossz tapasztalatok gyakran egy nem alkalmas csíráztatási metódus tapasztalatából származhatnak. Íme egy sokak által használt és bevált csíráztatási eljárás:
A mageleség kb. 6-8 óra áztatás után egy kis szűrőbe kerül, majd a szűrőt egy zacskóba tesszük és lezárjuk. Meleg helyen tároljuk. Legalább naponta kétszer átmossuk a magokat és a zacskót kimossuk. Így az eledel és a zacskó mindig nedves marad. Legkésőbb 48 óra után mutatkoznak az első csírák, és az eleség felhasználható.
Használat után a zacskót alaposan kiöblítjük, illetve cseréljük. A csíráztatott eleséget lapos edényben és vékony rétegben ajánlatos a madaraknak adni.
Így legfeljebb megszáradhat, de alig savanyodhat, vagy penészedhet.
Csíráztatáshoz a főeleségből majdnem minden mag felhasználható. A lenmag viszont nem alkalmas. Vízzel való keveredésnél nagyon hamar egy ragacsos anyag képződik, amely semmi esetre sem etethető.

Zöldeleség és vadmagvak

Zöldeleség és a vadmagvak többek között a legfontosabb vitaminhordozók. Egyidejűleg ezekkel a nagyértékű „eleségnövényekkel“ sok ásványi anyag és nyomelem kerül a madár szervezetébe.
Aki látja, hogy a kanárik hogyan vetik magukat a zöldeleségre, biztos nem tiltja el a madarait ezektől a csemegéktől.
Sok zöldeleség-növénynél nemcsak a levelek értékesek, hanem a megérett (tejes) magtartó tok is. A növények hihetetlen sokasága lehetőséget ad arra, hogy minden évszakban ízletes, friss, vitamindús, változatos eleséget kínáljunk madaraink számára.
A zöldeleség gyűjtése – magtokkal együtt, vagy anélkül – a szabad természetben a legolcsóbb fajtája az eleség beszerzésének. Arra azonban ügyelni kell, hogy csak olyan területekről gyűjtsünk növényeket, ahol nem történt rovar- és gyomirtás. Útszéli területekről, vasúti sínek környékéről se szedjünk növényeket, mert ólommal, vagy más káros anyaggal érintkezhettek.
A következő néhány példa egy kis áttekintést ad a zöldetetés lehetőségeiről, a teljesség igénye nélkül.
Saláta. Mint általános zöld növényt, szívesen adjuk madarainknak, azonban könnyen hasmenést okoz. Gazdag A- és C-vitaminban, illetve provitaminban.
Spenót. Kiváló ásványianyag-hordozó, gazdag C-,és K-vitaminokban. Kora tavasszal és késő ősszel van jelentősége.
Petrezselyem. Magas a C-vitamintartalma és gazdag ásványi anyagokban.
Kapor. Használható gyomor- és bélpanaszok esetében megfelelő olajtartalma miatt.
Tyúkhúr. Egy nagyon jó zöldeleség, amit imádnak a madarak, télen még a hó alatt is található.
Gyermekláncfű. Szívesen fogyasztják a madarak, elősegíti az emésztést, gazdag E- és D-vitaminokban.
Zöldség, gyümölcs. A gyümölcsök és zöldségek a madarak étrendjében további vitaminhordozók. Leggyakrabban almát és körtét etetünk, amit madaraink nagyon szívesen fogyasztanak.
A leveles zöldségeken kívül adható még uborka, paradicsom, dinnye, tök, sárgarépa. Az uborkának mindenekelőtt a tollváltásnál van jelentősége, mivel tartalmazza azokat a fontos ásványi sókat, melyek a tollfelépítéshez szükségesek.
A legnagyobb jelentősége a színkanári-tenyésztésben a sárgarépának van. Magas karotintartalma miatt (9 mg/100 g) a piros kanárik színezésében felbecsülhetetlen szerepe van. A répa segítségével a tollak pirosítása nagymértékben elérhető. Természetesen kell, hogy legyen egy öröklött hajlam a piros lipochrom szín eléréséhez. Egy sárga madárból répa etetésével nem varázsolhatunk narancs, vagy akár piros színű madarat. A karotint a madarak elegendő mennyiségben reszelt répából, vagy az abból nyert léből vehetik fel. Konyhagépek, aprítókészülékek itt nagy segítségünkre lehetnek.
Répa, vagy répalé a vedlés előtt és a vedlés alatt szünet nélkül rendelkezésre kell, hogy álljon. Amennyiben kihagyjuk a répaetetést, a madarak tollazata foltos lesz. A később növő tollak a fontos színanyag nélkül maradnak.
Hosszabb idő után a madarak nem szívesen fogyasztják a reszelt répát. Ekkor felaprított zöldséget, almát, körtét, mákot, zabpelyhet, vagy hasonló nyalánkságokat keverjünk hozzá. Így a madarak további répafelvételre vannak kényszerítve.

Lágyeleség

A lágyeleség fontos, hogy állati fehérjét is tartalmazzon. Nélkülözhetetlen a tenyésztési előkészületnél, a fiatalok felnevelésénél, vedlésnél és gyenge madarak erősítésénél.
Azelőtt minden tenyésztő saját maga állította elő a tojásos lágyeleséget. Ezután majdnem annyi titkos recept volt, mint tenyésztő. Ma már gyakrabban a szaküzletekben kapható és ajánlott „csőrkész“ lágy- és tojáseledelt használjuk, melyekből jónéhány kiváló minőséget képvisel.
Egyes tenyésztők a kész lágyeleségekhez még pótlólag bizonyos alkotórészeket adnak. Ezek lehetnek: keményre főzött tojás, vitamin- és mészkészítmények, színadalék.
Fontos az előkészítésnél, hogy a lágyeleséget vízzel, gyümölcslével, vagy reszelt répával nedvesítsük.
Könnyű, nedves állagú masszát kell, hogy képezzen. Nagyon nedves lágyeleség emésztési zavarokat okoz. Melegebb évszakban a lágyeleség gyorsan megerjed, Az ilyen eleség káros. Ha a reszelt répát ilyenkor egy külön tálba adjuk és a lágyeleséget csak vízzel nedvesítjük, akkor az erjedési folyamatot kizárhatjuk.
A tojás (ha adunk a lágyeleséghez), relatív nehéz emésztésére való tekintettel, ne legyen túl nagy mennyiségű a lágyeleségben!
Mivel a „hőmérsékletsokk“ a tojásfehérjét nehezebben teszi emészthetővé, a tojást hideg vízzel tegyük fel főni. A forrásidő 10 perc. Ezután a tojást nem öblítjük le hideg vízzel, hanem hagyjuk lassan kihűlni.

Íme az egyik saját
lágyeleség-receptem

1 főtt tojás
2 evőkanál „Orlux Eifutter für rote Kanarie“ lágyeleség (Ehhez már hozzá van keverve az intenzív színező is,
pl. Can-tax)
1/4 reszelt répa
1 teáskanál mák
1 teáskanál négermag

Ásványi anyagok
és élelmiszer-adalékok

Aki kanárijait változatosan és bőségesen ellátja zöldeleséggel, csíráztatott eleséggel, gyümölccsel és ezenkívül lehetőséget ad madarainak megfelelő mennyiségű napozásra, annak alig van oka, hogy az eleségbe különösebben nagyobb mennyiségű ásványi anyagokat és vitaminokat pótoljon.
Van azonban a tenyésztési év alatt olyan szituáció, mikor a madáron mégis a vitaminhiány jelei mutatkoznak. Ilyen szituációk léphetnek fel a tenyésztési időszakban, a vedlésnél, vagy betegségek során. Ezekben az időszakokban multivitamin-készítményeket adhatunk madarainknak. Hogy a nyomelemeket és ásványi anyagokat pótoljuk, galambköveket, szépiát, és egy külön edény szárított tojáshéjat állíthatunk rendelkezésre. Ezenkívül egész évben legyen madaraink számára elérhető egy méretes tepsi folyami homok.

Vitaminok

A vitaminterjesztés trendjét a madártenyésztésben is megtaláljuk. Vitaminkészítmények tömkelege és rengeteg vitaminnal gazdagított eleség található a kereskedelemben. Az a madártartó, aki madarai egészsége miatt aggódik, gyakran értelmetlenül és megalapozott szükségesség nélkül használja ezeket, gyakran a „sok sokat segít“ mottó alatt.
Kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás mellett – amely nagymértékben tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, zöldeleséget -, valamint optimális tartási körülmények mellett nem, vagy csak ritkán szükséges plusz vitamin adagolása. Túl sok vitamin gyakran károsabb lehet, mint egy feltételezett vitaminhiány!

Az írás Vörös Tibor
Pilisvörösvár
http://voroskanari.mindenkilapja.hu/
honlapjáról származik

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu