2019. november 17. Vasárnap  ·  Eddigi látogatók: 1,611,273  ·  Online: 86
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
A zöldszárnyú ara
Nyomtatható változat!

Ara chloroptera (Gray) - Grünflügelara, Dunkelroter Ara - Green-winged Macaw

Leírás: hossza 90 cm, alapszíne mélyvörös, hátának alsó része és farcsíkja kék. Csupasz pofafoltja fehér, rajta vörös színű dísztollacskák ülnek. Szárnya 40,5 cm hosszú, a válltájék, a kis szárnyfedők bázisa (takartan), a középső szárnyfedők és a belső karevezők zöld színűek, a kézevezők külső zászlói sötétkékek, a nagy szárnyfedők és a külső karevezők kékek, a farka 44-53 cm hosszú, mélyvörös, felső felületén a tollak csúcsi része szélesen kék színű. Az írisze halványsárga, 8 cm hosszú csőrének felső kávája szaruszínű, bázisának alsó része és az alsó káva sötétszürke - feketés, a lába sötétszürke.

A tojó valamivel kisebb. A fiatalok a szüleikre hasonlítanak, farkuk rövidebb, íriszük barna, csőrük felső kávájának bázisa és alsó csőrkávájuk világosabb szürke.

Élőhelye: K-Panama, ÉNY-, és K-Columbia, Venezuela (kivéve a partvidékét) Suriname, Guayana, Francia Guayana, Ecuador és Peru keleti fele, Brazília (kivéve a délkeleti, partmenti részét), Bolívia és Paraguay északi és keleti része, és É-Argentína.

Alfaja nincs.

Életmódja: elsősorban síkvidéki és alacsonyabb (max. 1500 m) hegyvidéki erdőségek lakója - inkább a kontinens belsejében fordul elő, tengerpart melléki, vagy mocsári erdőben már nem látható. Párban, vagy kicsiny - családias jellegű - közösségekben él. Röpte, hangja, táplálkozási és fészkelési szokásai az araraunáéval megegyeznek. Szívesen tartózkodik a folyóparti agyagfalban, kihasználva annak méregtelenítő hatását. Élő, vagy kihalt pálmafák üregeiben, néha sziklahasadékban, a téli, kora tavaszi hónapokban kotlik, fészekalja: 2 tojás, ezek méretei: 50x35 mm. A tojó egyedül ül a tojásokon, kotlási idő: 4-5 hét, kirepülési idő: 14-15 hét, a teljes önállóságig még 3-4 hét szükséges. Nem vállalkozik minden évben költésre, a szaporulat más okok miatt is gyér, pl. áradások, betegségek, és a fészkek kifosztása miatt.

Tartása: mint az araraunáé - talán kevésbé szeretetreméltó a viselkedése és gyengébb a beszédutánzási képessége.

Tenyésztése megoldható, a költési időszak általában áprilisban kezdődik, ekkor igen agresszív lehet a gondozójához, a fészekkontrolt a lehető legritkábban végezzük, amikor a szülők épp odún kívül vannak, célszerű kiforgatható kis ajtót az odúra szerelni. Az ajánlott odú méretei: 60x60x 90 cm, 22 cm-es röpnyílással. A zöldszárnyú ara "válogatósabb" lehet, mint más nagy arák, ilyenkor hasonló méretű kivájt fatörzs, vagy hordó jön szóba.

Dr. Romhányi Attila (Budapest)

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu