2021. december 2. Csütörtök  ·  Eddigi látogatók: 2,306,425  ·  Online: 60
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Portré: Tóth Sándor 60 éves
Nyomtatható változat!

Több, mint fél évszázadnyi idő a kisállattenyésztésben nem akármilyen teljesítmény. A siker értékét még növeli, hogy ezt több faj és fajta éltenyésztőjeként érte el. A csúcson nehéz fennmaradni, de Tóth Sándor azon kevesek egyike, akinek ez sikerült. Ezt a tényt nem csak a jubileum alkalmából kell elismernünk, mert ez a valóság. Természetesen a sikerhez hosszú út vezet, amelyhez sok összetevő szükségeltetik. Nem elég a tenyésztői zsenialitás, körülmények szerencsés találkozásai, hanem egy sor egyéni akarati tényezők és jó tulajdonságok is kellenek. Természetesen ennek megfejtéséhez alapos ismeret és elemzések is szükségesek. Ez különösen vonatkozik egy tenyésztői portré bemutatásához - amely igencsak nagy felelőséget kíván. Számomra valamivel könnyebbé teszi, hogy Tóth Sándort elég jól ismerem, és lehetőséghez képest a tenyésztői pályafutását is figyelemmel kisérhettem. A helyszíni tenyésztői szemléken mindig találtam figyelemfelkeltő érdekességeket, váratlan tenyésztői fogásokat. Úgymint legutóbbi látogatásom alkalmából is.

Rákosliget kellemes vidékies hangulatú kertvárosa Budapestnek. Ideális hely azok számára akik kert - és állatkedvelők. A sok gondosan ápolt virágos és kertporta az itt lakók szorgalmát dicséri. Különösen érvényes ez a Hektár utcára is, ahová látogatóba igyekszek. Ugyanis itt a 14-es szám alatti házban lakik a sokunk által ismert kisállattenyésztő, Tóth Sándor. A kapun belépve színpompás környezetbe kerülök. Sok-sok fajtájú, színes virágú mediterán hatású növény, gyümölcsfa, szép sziklakert és konyhakerti zöldség. Az udvart középen beborító zöld pázsitot madár-, baromfi-, és galambházak fogják körül. A rengeteg állatfaj által keltett hangzavarban köszöntjük egymást házigazdámmal és kedves feleségével, Éva asszonnyal. Rövid beszélgetés és tájékozódás után úgy döntünk, hogy máris "tenyészszemlét" tartunk.

Először a lakóház melletti madárfaunát tekintjük meg. A falépcsőn felmenve új fajtákat láthatunk. A nemrég Kuwaitból behozott selyem kontyos kacagó gerléket mutatja be. A trópusi gerlék mellett több volierben egzotikus galambfajták egész csoportja található. A gyémánt galambok mellett láthatjuk még az ausztrál kontyos, bronz- és zöldszárnyú, valamint fokföldi-, zebra- és fahéjgalambokat is. Még a télen érkeztek hozzá a verébgalambok. Tóth barátom szerint az import madaraknak legalább egy félév kell, hogy aklimatizálódjanak. Viselkedésüket befolyásolják a hőingadozások is. Külön helyiségben és dúcokban van elhelyezve a fürjek népes csapata. A kaliforniai copfos -, amely hazájának egyúttal cimerállata is - mellett még több fajta is elvan a ketrecekben. Így megemlítjük a Gambell, mexikói, virginai, kínai törpe, japán és a fáraó fürjeket. De Tóth sporttársnak kedvencei még mindig a kaliforniaiak. A hely és mozgásigényük igencsak nagy és különleges elhelyezést kívánnak.

A madárház alatti helységben van a takarmánytároló. A sok állatfajta rengeteg speciálisan elkészített takarmányt igényel. A galamboknak, tyúkoknak és a kacsáknak előre összeállított keverékeket tárol nagy 100 literes műanyag hordókban. A fácánoknak, fürjeknek és a trópusi madaraknak naponta készíti az eleségeit. Ebben a felelősségteljes munkában nagy segítséget nyújt felesége, Éva asszony. Amíg a takarmányokat vizsgálgatjuk, több érdekességet is megtudok házigazdámtól. A gerlékkel kapcsolatos, hogy legnagyobb magként gyöngykukoricát kapnak, míg legkisebb szemként muhart. Ezenfelül aprószemű napraforgót cirkot, szudánifűt, kölest, fénymagot, lent, kendert, paréjt és különböző gyommagokat is adagol számukra. Lágyeleséget is állandóan ad - de főtt tojás kivételével -, mivel úgy tapasztalja, hogy erre érzékenyek. Melléjük füstölt sajtott is reszel, hozzájuk keverve apróra vágott zöldet, zöldséget és gyümölcsféléket. És hogy kissé pergetős legyen, morzsát és apró darát is tesz hozzá. A díszgalambok számára egy dobozban külön lisztkukacokat tenyészt. De ad belőlük a díszfácánoknak is.

A tenyészmadarak úgynevezett "beetetését" február elején kezdi el. Ebben az időszakban már olajos és karotinban gazdag magvakat is ad számukra. Például a karotinban gazdag lucernalisztet a darába keveri. A kukoricamag zeaxanthin tartalma miatt igencsak fontos. A fiatal fácánoknak indítótápot és reszelt kemény tojást valamint sárgarépát hozzákeverve ad enni. A nyolcadik nap után lisztkukacot is kapnak. Hetente egyszer itat multivitamin oldatot - supravitaminolt 10 mlt 20 liter vízben feloldva. A zöldeleséget étvágy szerint ad, 8 napos koruktól már nevelőtápot kapnak, majd a 4. hónaptól többféle aprómagot. A fürjek számára is fontos az olajos magvak aránya a szemes eleségből. Ráadásul kapjanak még lágyeleséget, sok zöldfélét, ásványi anyagot és multivitamin készítményeket. A zöldtakarmánynak valót a ház előtti kis konyhakertben termeli meg. Ide vetett mangoldot és salátát is. De apróra vágott csalánt is adagol, főleg a trópusi galambok számára.

A baromfiudvar egyik szegletében egy kis tavacska vizében díszrécék úszkálnak. Az élénk tollazatú mandarin, karolin és bahamarécék valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Az ide-oda elhelyezett odúkban költenek. A hátsó helyiségekben külön boxokban vannak a növendék mandarin és karolin récék. Tavasszal a hideg ellen egy infralámpa is bekerül, így nem fáznak meg a kiskacsák. Öt hetes korban engedi ki őket a szabadba. Az alom fenyőforgácsból áll. Tóth Sándor szerint a galamboknak és a baromfiaknak a széna a legjobb alom. A kártevő sem bújik el benne és jobb a nedvszívó képessége, mint a szalmának. A madarak alá a selyemfenyő tűlevelei valók, ami gyantás, kemény és rövid szárú és ebben nem tud elbújni az élősködő. Egy napig minden állat kamillateát kap, hogy ezzel jól kimossa a beleit, emésztőszerveit. Hat napos kor után a kelésgyenge kisállatoknak jolovitos vizet ad. Ezentúl szőlőcukros oldatot, amely hamar felszívódik. A kacsafarmtól nem messze sorakoznak a fácánok és a galambok volierrel felszerelt óljai. Mivel a szomszéd udvarának bérletét visszamondta így leszűkült a tenyésztői telep. Ezért a fácánok közül csak két fajta maradt és a Rhode Island állomány felszámolásra került. Ezért is, kényszerből bizonyos fajtákat - amelyek nem bántják egymást - együtt tart. A fácánokat - leszámítva a monogám fajtákat - háremben tartja. Egy kakas mellé 2-3 tyúkot számít. A tyúkok saját tenyésztésűek, a kakasokat idegen tenyészetekből szerzi be. A fácántojásokat selyemtyúkokkal vagy géppel kelteti ki. A jó takarmányozásnak köszönhetően ritka a tojásevés. A fácánok egy része különböző időszakig kotlik, 22-28. napig is. A csibékre a kelésüktől az ivarérésig fokozottan ügyelni kell.

A kistermetű Sebrigh tyúkfajtából is maradt egy csapatra való. A díszbaromfi soron láthatjuk az igazán impozáns látványt keltő Holland bóbitásokat. Olyannak tünnek, mint a mozgó krizanténok. A selyemtyúkok három - fehér, fekete és sárga - színváltozatban vannak a ketrecekben. A legjobban kotló fajta közé tartozik, és erre évente háromszor is képes. A fürjtől a kiskacsáig mindent kikölt és fel is neveli. Emiatt kevesebb a tojástermelésük. A lábtollazatukat - amely akár a szőrzet - esőtől és sártól is védeni kell. Alomnak itt is a forgács tekinthető legjobbnak. A diszbaromfiak takarmánya - szemesek mellett - ásványok és vitaminok, sok lágyeleséggel s zölddel, répalevél, retek, sóska gyümölcs, és szinte mindent megesznek. A zsíros és fűszeres konyhai hulladékot mellőzi, mivel a baromfi mája ezekből csak minimálisat tud feldolgozni.

Külön röpdesorban kaptak helyet a galambok. Magyarországon ritkaságszámba menő fajták, mint a pirókok, angol - és indiai valamint selyem pávagalambok és a seregélynyakúak itt igencsak nagy létszámban találhatóak. Az utóbbi fajtából még Németországban is csak néhány tenyészet található. Az indiai és selyem páváknak is szinte egyedüli tenyésztője az országban. Szelíd vérmérsékletűek, szinte kézből etethetőek. Igen jól szaporodnak, képesek évente 7 párat is felnevelni. A texánokat először az USA-ból 1969-ben ő szerezte be. Az ott élő bátyja küldött ajándékként 22 párat. Az egész állattenyésztésének sikereinek alapját a texánok jelentették. Sőt túlzás nélkül is állítható, hogy az innen kikerülő példányok képezték sok hazai állomány alapját is. Galambjai a kiállítások révén bejárták szinte egész Európát, és sok díjat hoztak gazdájuknak. Kiváló haszongalambok, mivel évente 8 párat is felnevelnek.

A gazdag állatállomány megtekintése után a beszélgetést már Tóth Sándor dolgozószobájában folytatjuk. A vitrinekben szinte elképesztő mennyiségű trófea, serleg, érem és szép formájú díszes díjak sorakoznak. A falakat is szinte beborítják a szép kivitelű oklevelek amelyek mind a magasszintű tenyésztői munkát bizonyítják. Az íróasztalon szakfolyóiratok és levelek tömkelege. A polcokon szakkönyvek állnak. A szemlélődés után ülök le vendéglátómmal beszélgetni korábbi életútjáról valamint a kisállatok tenyésztéséről.

- 1941. március 26-án Törökszentmiklóson születtem, de a gyermekéveimet Fegyverneken töltöttem. Az egész család állatkedvelő volt. A gyakorlatban nem akármilyen oktatóm volt, Lelovich György, világhírű solymász személyében. Nála apró állatokat idomítottunk és négylábú, kétlábú ragadozókat egyaránt. Rengeteg állatunk volt és én itt segédkeztem Fegyverneken, bátyám is ide járt. Ő később kikerült Kaliforniába és ott egy 50 holdas saját farmot létesített. Állatokat idomított a Holywoodi filmgyárak részére. Olyan sikerrel, hogy kétszer is Oscar díjat kapott elismerésül. Sajnos néhány éve elhunyt. Fegyverneken az R-16-os Posta-galambsport egyesület tagja lettem. Ekkor 13 éves voltam és már 15 évesen komoly eredményeim voltak. 17 éves koromig röptettem, majd felkerültem Budapestre. De az állatszeretetet is magammal hoztam. Meghatározó volt, hogy a budapesti állatkertben a madárosztálynál és a margitszigeti vadasparkban tevékenykedtem, ahol sok érdekes dolgot is elsajátítottam.

- A jelenlegi mintatelepedet mikor alakítottad ki és milyen állatfajokat kezdtél el benne tenyészteni?

- 1967-ben kezdtem Rákoscsabán - az újtelepi városrészen - feleségemmel saját otthonunk felépítését. És itt természetesen kedvenc állatainknak is jutott hely. Először Lengyel Hiúz és Strasszer galambokkal kezdtem - a szép rajzuk miatt kedveltem őket. Ekkor beiratkoztam a B-19-es kispesti egyesületbe, ahol nagy segítséget kaptam Gálos Gyula egyesületi elnöktől. 1969-ben a bátyám segítségével - Houstonból - Texas államból 22 pár Texán galambot kaptam. Rajtam kívül abban az időben csak hárman - négyen voltak tenyésztői a fajtának az országban. 1970-ben át-léptem a B-17-es egyesületbe, ahol hamarosan megválasztottak elnöknek. Az első fajtagyőztes Texán galambom az 1970-es Országos Kiállításon volt. Ez is jó hírverése volt a fajtának, mivel a környező országokat a későbbiekben én láttam el ezzel a divatos húsgalamb fajtával. Tenyésztésük révén értem el a gyémántkoszorús tenyésztői díjat. Az idők teltével gombamódra szaporodtak a különböző kisállatok óljai és kifutói, amelyeket más - más országokból kaptam. Például díszfácánokat a volt NDK-ból, díszbaromfiakat, víziszárnyasokat, fürj- és fogolyfajtákat. 1980-ban már az ország legnagyobb szárnyasállat gyűjteménye nálam volt. Sok olyan díszmadár fajtám volt amelyeket először én szereztem be és szaporítottam el az országban. Például himalájai fényfácán - amelyek szintén a külföldön élő bátyám révén került hozzám - szürke pávafácán, Kelet-Ázsiai selyem baromfiak különböző színváltozatokban, kaliforniai copfos fürj - amelynek még ma is az ország legnagyobb szaporítója vagyok. Legutolsó gyűjteményemet az egzotikus galambokkal növeltem, bronzszárnyú galamb, fökföldi - zebra - zöldszárnyú és ausztrál copfos galamb. Díszrécék és víziszárnyasok jöttek a fácánok után, amelyek különleges szakmai tudást igényelnek. Könnyű dolgom volt mert a szaporítás és az elhelyezés technológiáját már gyermekkoromban alaposan elsajátítottam a már említett Lelovich György bácsitól.

- Kik voltak még a tanítómestereid, akiktől még sokat elsajátítottál a tenyésztés nem könnyű tudományából?

- Sokat tanultam Dr. Török Istvántól, Batta Lászlótól, Kasza Lászlótól a Veszprémi Állatkert volt igazgatójától valamint Dr. Mörtlingen György madárosztály vezetőjétől és még sokan másoktól. De emellett állandóan képeztem magam, rendszeresen eljártam kiállításokra, ahol sikereket értem el. Jelenleg "A" - kategóriás országos és nemzetközi galamb - baromfi és díszmadár birálói képesítéssel rendelkezek. 1986-ban díszbaromfi és víziszárnyas bírálói képzésre küldtek Berlinbe, Rácz Ernő és Boltreisz Ervin társaságában, az előadásokat Horst Nawoi professzor tartotta. De sokat köszönhetek még a Szövetség korábbi elnökének Tulipán Józsefnek is.

- A telephely megtekintésekor feltűnt számomra a nagyfokú rend és tisztaság, valamint hogy még elvétve sem találtam beteg állatokat. Ezt hogyan éred el?

- A helyük folytonos tisztántartása, a megfelelő takarmányozás, vitaminozás és az állatok és épületek megfelelő elhelyezése segít a betegség megelőzésében. Sok zöldségfélét is adok, amelyek sok rejtett ásványianyagot és nyomelemeket tartalmaz - ez is a jó egészség titka. A tiszta és szép környezet azért is inspirál, mert a környező óvodák, iskolák diákjai gyakran látogatják az állatgyűjteményemet. Külön említésre méltó, hogy nagyszerű társra találtam feleségemben, aki sokat segít a tenyésztés során és a takarmányok összeállításában. Naponta legalább 80 helyen kell különböző szemes és lágyeleséget kiosztani, valamint a megfelelő vitaminokat és vizet kiadni. Az esetlegesen felmerülő betegségek kezelését is én végzem feleségemmel együtt.

Már hosszúra nyúlt a beszélgetésünk és készülődök a távozásra. De még mielőtt elmennék a búcsúzás előtt belelapozok már a 20 éve gondosan vezetett vendégkönyvbe, amely szinte a világ minden részéből megfordult látogatók bejegyzéseit tartalmazza. Most az én jókivánságaim is bekerülnek Tóth Sándor 60. születésnapja alkalmából.

Bosnyák Imre (Karcag)
Fotók: Bálint Katalin és Bosnyák Imre

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu