2021. szeptember 27. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,228,913  ·  Online: 80
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
„Együtt könnyebb“ – a válságban is. Az idén jubileumi ünnepségre készül a vasi kamara
Nyomtatható változat!

.

A nemrégiben elkészült szakértői tanulmány Vas megye gazdaságának valóságos helyzetelemzésére vállalkozott, s az eltelt két évtized meghatározó történéseinek tükrében a folyamatok haladási irányaira is rávilágított. A „Számvetés a válságban“ címet viselő műhelymunka arra is alkalmas, hogy a megye, a kistérségek és a városok vezetőinek bevonásával, a gazdaságpolitika kilábalási, fejlődési stratégiájának kidolgozásához alapul szolgáljon. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárával, Kiss Sándorral a gazdasági önkormányzat berkeiben zajló egyéb tevékenységek hatásairól is beszélgettünk.
A válság gazdasági életet átrendező rendszerében rendkívül nehézkes a tisztánlátás, ugyanakkor a kamara szeretné, ha a vállalkozások megtalálnák helyüket a kibontakozó struktúrában. Első lépésként a VMKIK elnöksége a szervezet 2012-ig tartó középtávú stratégiáját alkotta meg, amelyben a hazai makrogazdaság állapotának és várható folyamatainak feltérképezése éppúgy sarokpillérként szerepel, mint a tudatos jövőképépítés, a határozott és markáns érdekérvényesítés, a vállalkozók versenyképességének erősítése, valamint széles palettán mozgó, piacorientált kamarai szolgáltatási hálózat további bővítése.
Kiss Sándor megítélése szerint a hosszan tartó recesszió még indokoltabbá teszi, hogy politikai és egyéb felhangoktól mentes, objektív megállapítások szembesítsék a szektor szereplőit a tendenciák hatásaival, hiszen a talpon maradást csak időben megtett lépések garantálhatják. Manapság viszont a rózsaszíntől a sötétszürkéig terjedően, sok árnyalat jellemzi a prognózisokat, így a valódi színkép felvázolása nem tűrt halasztást.
A kamara által felkért szakértő, dr. Palkovits István az elemző szemével, s a trendekre koncentrálva láttatta e válságterhes időszak jellegzetességeit. Fejlett, avagy problémás a nyugat-dunántúli régió? – gyakran felvetődő kérdésére a válasz ugyan soktényezős, ám az bizonyos, hogy az új gazdasági tér által kínált esélyeket a szektor csak töredékesen tudta kiaknázni.
A makromutatók az életszínvonal emelkedését jelzik, mégis ismétlődően keletkeznek válságszituációk. Különösképpen a közlekedésföldrajzi árnyékhelyzet gátolja a fejlődést, mely hátrány felszámolásában a kamara régóta hathatósan közreműködik. A GDP, illetőleg a jövedelmi viszonyok alakulását illetően Vas megye az előkelő ötödik helyet foglalja el, közelítve az országos átlaghoz. A munkanélküliségi mutatók azonban 2008-tól hatalmas ugrást produkáltak. A gazdasági aktivitásának, a vállalkozások sűrűségének, valamint a cégek tőkeerejének grafikonjai elmaradottságról tanúskodnak. A felmérések túlsúlyosnak minősítik az ipar megyei jelenlétét, de a kis- és középvállalkozások beszállítókká válásához további, hasonló profilú cégek letelepedése szükségeltetik. Az ipar egyébként fémfeldolgozás központú, s a feldolgozóipar teljesítményének kétharmad részét – kiszolgáltatottságot idézve elő – tíz nagyvállalat teszi ki.
Amíg a beruházások országos mezőnyében, a rendszerváltást követően Vas megye rendre az élbolyban szerepelt, napjainkra e pozíció folytonos romlása állandósult. A kilencvenes évek erős kezdése után egyértelműen pozícióromlás ment végbe az egész vasi gazdaságban. Napjainkban még nem látható, hogy a válság átrendező ereje helyreállítja-e a gazdasági rendet, avagy új pálya bontakozik majd ki?
Kiss Sándor úgy véli, e nehézségek is megkövetelik, hogy a kamara szolgáltatói profilja élesedjen. A tanácsadások, a szakmai tájékoztató fórumok, s más információkban bővelkedő rendezvények, a vásárlátogatások, az üzletember-találkozók, a tanfolyamok, a mesterképzések, valamint a tanulószerződések és gyakorlati képzőhelyi ellenőrzések éppúgy segítik a vállalkozásokat a fejlődésben, mint a pályázatok, a határon átívelő kapcsolatok, vagy a Békéltető Testület vitarendező lehetősége. A világ számos országának piaci jellemzőiről, a külképviseletek vezetőitől szerezhetnek információkat az érdeklődők. Emellett külhoni üzletember-delegációk sora keresi fel a Honvéd téri székházat. Sőt a kamarai munkában az egymást követő pályázati források garantálják egyes szakmai ágazatok határok menti fejlődését. Jelenleg a Touristnet, a Regionet-aktív, a Pannon Gazdasági Élmények, az Innotér logójú programok, illetve a Minőségi Díj pályázat áldásaiban részesülhetnek a vállalkozások.
Vasi berkekből származik a Szakmák Színházának sikeres kezdeményezése. Jó érzés arra is visszatekinteni, hogy a hármashatár övezetében, s a Nyugat-Pannon régióban a közlekedési, a kereskedelmi és a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében a korábbi kamarai javaslatok megvalósulása lassan beérik. Az eredmények pedig még inkább ösztönzik az előretekintést, az új ötletek hadba sorolását. A kormányváltás e törekvéseknek új lendületet adhat, hiszen a kamarák közjogi feladatainak várható gyarapodása, a szervezet tekintélyének emelkedésével jár majd együtt. A szakképzés felügyelete, továbbá az építőipari regisztráció és ellenőrzés mellé kerülhet minden olyan gazdaságot érintő közszolgáltatás, melyeket ma még a települési önkormányzatok lának el. Így például az egyéni vállalkozói, s működési engedélyek kiadása, a telephely-engedélyezés, a vállalkozásalapítással kapcsolatos teendők ellátása – európai mintára – szektorközelbe juthat. A teljes körű regisztráció pedig a gazdaság valamennyi szereplőjére való rálátást garantálná.
Az összefogásban, az együttgondolkodásban és a tettrekészségben egyébként hatalmas erők rejlenek.
A vasi kamara azonban nem csupán előre tekint, hanem a múltat is becsben tartja, és szeptemberben jubileumi ünnepségre készül. A több mint másfél évszázados mozgalom újkori fejezete is már másfél évtizedet tudhat maga mögött. A megemlékezés részeként kamaratörténeti kiállítás, illetve kiadvány lát majd napvilágot. Az esemény megkoronázásaként, a Bartók Teremben emlékesttel és koncerttel tisztelegnek a gazdaság mai szereplői az elődök teljesítménye előtt.
BM

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu